'Communicatie is het proces waarbij de zender de intentie heeft een boodschap over te brengen naar één of meer ontvangers'
Waar mensen bij elkaar komen zal er gecommuniceerd worden, dus zijn openbare plekken een ideale manier om onopvallend de communicatie onderling te volgen. Toen ik laatst noodgedwongen met de tram moest, besefte ik meteen weer waarom ik dit vervoersmiddel meestal ontloop. De communicatie van de GVB bleek niet optimaal, nu anders dan de rittentijden deed vermoeden, ik 20 minuten lang op de tram moest wachten in de kou. Vervolgens in de propvolle tram (zal met het wachten te maken hebben gehad) word je gedwongen getuige te zijn van verschillende manieren van communicatie. Een goed voorbeeld zijn die mensen die zo luidruchtig aan een telefoon zijn dat wanneer zij nog harder zouden schreeuwen, zij helemaal geen telefoon meer nodig zouden hebben. Ook te vinden zijn de 'nee knikkers', mensen die zich duidelijk ergeren aan associaal gedrag, ook begrijpend naar elkaar nee knikken maar nooit iets zullen zeggen.
Het mooiste voorbeeld speelde zich echter recht voor mij af, ik had na een paar haltes eindelijk een zitplaatsje en maakte hier ook dankbaar gebruik van. Voor mij ging een jongen van rond de 15/16, naast een voor hem bekende leeftijdgenoot zitten. Het volgende gesprek vond toen plaats:
Jongen 1; Hey, hoe is het? (ondertussen gaven de jongemannen elkaar een box, de moderne communicatie vervanger van de bekende handdruk).
Jongen 2; Ja, je weet toch! (jongen 1 knikte begrijpend ja op deze opmerking alsof hij het allemaal wel begreep).
Jongen 2; En met jou?
Jongen 1; Ja school, werk, je weet! (waarop jongen 2 nu begrijpend en bijna met medelijde ja knikte).
Zestien woorden telde het gehele gesprek, zestien woorden waarna beide jongens hun eigen gang weer gingen, de ene ging verder met het, zeer geboeid, naar buiten kijken. De ander zette zijn iPhone op en luisterde verder naar (vermoedelijk) Amerikaanse rap, tenminste dat leek de schrijver te horen. Zestien woorden hadden beide jongens nodig om elkaar te begrijpen, ik zag mezelf al zitten bij de verdediging van mijn scriptie; 'zo meneer Janmaat, waarom heeft u voor dit onderwerp gekozen ', 'ja je weet toch'. Nee ik verwacht niet dat ik zo tijdens mijn scritpieverdediging ooit een acht zal halen.
Het is een voorbeeld waarbij mensen weinig nodig hebben om elkaar te begrijpen. Of de jongens elkaar nou echt helemaal begrepen met deze zestien woorden, had ik moeten onderzoeken, alleen had ik dan meer dan zestien woorden nodig gehad. Communicatie is niet alleen jezelf verbaal duidelijk maken, maar zoals de definitie van Michels aan het begin van deze blog duidelijk maakt, is het een proces waarbij de intentie er is om een boodschap over te brengen en dat was gelukt. Halte Dam, mijn halte nu het Spui niet bereikbaar was, volgende keer weer de auto!
T.J.
maandag 22 november 2010
Moderne communicatie
Een blog gericht op (interne en externe) communicatie, dat is een beetje de bedoeling van deze blog. Ik heb de mazzel dat communicatie eigenlijk overal in terug komt in het dagelijkse leven. Ik zal de professionele communicatiewereld volgen maar ook de communicatie op straat, tussen de gewone mensen, want zoals de opvatting van Watzlawick luidt; 'al het gedrag is communicatie. Al het gedrag kan een berichtwaarde voor de ander hebben. Of iets communicatie is of niet, wordt in de gedragsopvatting in feite door de ontvanger bepaald'.
Abonneren op:
Posts (Atom)