maandag 25 april 2011

Woordvoerders (vervolg)

Als Amsterdammer heb ik de laatste dagen feestend geleefd, na 7 jaar werd Ajax, mijn jeugdliefde eindelijk weer eens kampioen. Ik heb de wedstrijd in een kroeg gevolgd en daarna door naar de huldiging, een feest om mee te maken al was de wedstrijd misschien nog wel mooier. Daar wil ik het nou net even over hebben, ik woon midden in Amsterdam, dus de wedstrijd volgen is voor mijn geen groot probleem. In mijn 'tuin' het Rembrandtplein heb ik denk ik 10 kroegen die alle live verslag deden van de wedstrijd. Had ik deze kroegen niet gehad, heb ik zelf nog digitale televisie en eredivisie live dus ik had de wedstrijd sowieso gevolgd. Klanten (volgens de van Dale: al of niet vaste koper en dus betaler) van Ziggo hadden minder geluk deze zondag, deze mensen hadden betaald voor DE wedstrijdvan het seizoen, met als resultaat dat door een storing vele kijkers bedrogen thuiskwamen of eigenlijk dus juist thuis bleven!

De woordvoerder van het bedrijf kwam de dag daarna aan het woord op de radio, hier vertelde hij dat ondanks het feit dat veel van zijn betalende klanten thuis geen beeld hadden, hij door lijntjes binnen het bedrijf te gebruiken, wel gewoon beeld had!?Op de vraag van de reporter waarom hij dus voetbal zat te kijken terwijl zijn klanten geen beeld hadden antwoordde hij 'ik kan niks doen, ik ben maar de woordvoerder'. Dit lijkt mij het laatste optreden van de beste man als woordvoerder, denk niet dat veel klanten nog vertrouwn zullen hebben in de onderneming als deze man de woordvoerder zal blijven.

vrijdag 22 april 2011

Slechte Reclames 1

Ik denk er serieus overna om zelf een award ceromonie op te zetten. Als ik zo kijk naar de tv prijzen in Nederland en de Grammy's of Oscars in Amerika lijkt dit mij heel leuk om te organiseren. Dit in combinatie met alle slechte reclames de laatste tijd, denk ik dat hier mijn gat in de markt ligt. Een slechtste reclameprijs door studenten. Als jury dus geen zelfbenoemde deskundigen, maar juist de mensen die afgaan op commercials.

Hoe ik op dit onderwerp ben gekomen heeft meerdere oorzaken, sinds mijn stage zijn een aantal dingen in mijn leven dratisch veranderd. Mijn eetgewoontes zijn vluchtiger maar vaak ook geaonder te noemen, regelmaat als ontbijt en lunch heeft hiervoor nog wel eens ontbroken (al mis ik de broodjes van de metro halte elke dag). Ook kan ik niet meer elke willekeurige avond de stad in, niet eens zozeer omdat ik dan vroeg op moet, maar vooral omdat ik geen energie meer over heb. De laatste verandering in mijn leven sinds stage heeft te maken met de radio, ik luister deze tegenwoordig bijna 8 uur per dag. Tijdens deze 8 uur kom ik vaak dezelfde liedjes tegen en geloof mij, ook heel slechte commercials. Heel snel schiet mij te binnen; de geen punt reclames van karwei. Op televisie zijn de reclames misschien nog wel slechter met als uitschieter en nummer 1 op mijn nominatie lijst de Kentucky Fried Chicken reclame. Wat dachten de reclamemakers van deze commercial toen zij deze bedachten, voor hun verdediging hoop ik ten zeerste dat deze letterlijk van de collega's in Amerika overgenomen moest worden want meer over de top kan niet. De maker van deze over the top commercial denkt of dat we 10 en misschien wel 20 jaar terug leven of hij denkt gewoon echt dat de hele nederlandse maatschappij dom is. Het is bij menig televisie auditie programma al geroepen maar kan iemand de bedenker van deze reclame even mee de schuur in nemen en hem uit zijn (ons) lijden te verlossen? Want nee hij is niet goed, in tegenstelling zoals het meisje zegt en ik wil een weddenschap aangaan met heel Nederland  dat er geen enkele Kentucky Fried Chicken in Nederland is waar zulke modellen achter de balie staan. Ik nomineer deze week dan ook de Kentucky Fried Chicken voor slechtste reclame van de week.

Om te eindigen met slechte reclames, ik weet niet wat jullie vanavond doen, maar ik ga vroeg naar bed....of naar Nick en Simon, Simon...?

donderdag 21 april 2011

Zakelijke communicatie

Op het MIC werden wij er al op voorbereid, in de meeloopstage kom je het misschien wel eens tegen, maar nu is het een serieuze zaak. Communicatie op de werkvloer, zowel intern als extern is van een heel andere aard dan communicatie op school.

Toen ik de eerste weken begon op mijn stage was ik meer terughoudend en in alle gevallen netjes. Nu ik verder in mijn stage ben en veel contact heb met mijn collega's, blijkt dat je hier ook gewoon gezellig en leuk doen met je collega's, als je maar niet te ver gaat. Contact met klanten en partners is weer anders.

Mijn eerste contact met een mogelijke partner was meteen met een grote internationale filmmaatschappij, de omgang was gemoedelijk en sociaal. Eerst werden de kleine dingetjes behandeld en later komen de zaken pas ter sprake, ik ging mee voor het evenwicht. De filmnmaatschappij kwam met twee mensen, dus wij ook. Later merkte ik dat wanneer wij met twee zijn en de andere partij alleen, dit bij sommige als ongemakkelijk aanvoelt. Vandaag had ik mijn eerste gesprek alleen, het gesprek was met een mogelijke partner in de alternatieve verkoopkanalen. Het gesprek ging goed, behalve mijn mic ervaring nam ik ook de andere zakelijke gesprekken mee die ik voer voor mijn andere werk. Opvallend is dat niet enkel de informatie die de persoon overbrengt van belang is, maar ook zijn houding en omgangsvorm. Iemand die onzeker een goed product uitlegt, maak minder indruk dan een zelfverzekerd persoon die een slecht product uitlegt.

Een marketingcommunicatie afdeling heeft elke dag gesprekken met klanten, collega's en interne en externe partners. Één vak waarin leerlingen op het MIC hierop voorbereid worden is misschien te weinig. Leerlingen moeten zelfverzekerd en met ervaring deze gesprekken straks ingaan. Mijn tip v/d dag.

zaterdag 16 april 2011

Miscommunicatie

Het is niet de eerste keer dat mijn blog over communicatie gaat, dit is immers de rode lijn door mijn studie en stage. Sindskort loop ik stage bij SnowPlanet Spaarnwoude en de makkelijkste manier om hier te komen is met de auto. Mijn auto mag je einelijk al geen auto meer noemen, maar ik doe het stiekem toch. de auto in kwestie komt uit het jaar 1988 en valt bijna onder het begrip klassiekers, het voordeel van een klassieker is het NIET betalen van wegenbelasting. Mijn auto valt over 3 jaar onder het begrip klassieker, helaas zal de regel van het niet betalen van de wegenbelasting over 2 jaar ophouden met bestaan. Maar ik dwaal af van het onderwerp van het verhaal:

Miscommunicatie in de auto

Dagelijks communiceren wij op vele manieren, sommige vormen van communicatie zijn er zo ingeslopen dat je soms geeneens door hebt dat het niet goed gaat. Neem het voorbeeld van vorige week vrijdag, zoals elke dag sta ik om half 8 op, strompel naar de metro om vervolgens in mijn auto te stappen en naar SP te rijden. Het was zo'n dag dat het mooi weer is en je stiekem het MIC mist omdat je dan nog hebt aan je dag. Eenmaal in de auto ging het van kwaad naar erger, vooral mijn medeverkeergebruikers waren een bron van ergenis. Het maakte niet uit wat ik deed of de concurrenten op de weg probeerden met mij te communiceren. Reed ik op de linkerbaan werd ik weg geseind, pakte ik een nog oranje knipperlicht begonnen mensen te seinen, zelfs als ik gewoon rechts reed leken mensen zich aan mij te irriteren. Toen ik uiteindelijk bij de afslag van mijn werk was en bij het afslaan kon rekenen op getoeter omdat ik (dacht) te laat remde, was mijn maat vol. Op de beste manier met mijn hand en vingers te communiceren als ik kon, reageerde ik. Ik parkeerde mijn auto en liep het kantoor binnen, waarop een collega die vluchtig langs liep een heel verklarende zin uistprak; 'wist je dat je knipperlicht het niet deed?'.

Medeweggebruikers, vooral die ene, mijn excuses!!
kosten van deze miscommunicatie € 25,-

dinsdag 12 april 2011

1        SnowPlanet Individuele opdracht
1.1    Inleiding
SnowPlanet trekt per jaar ongeveer een half miljoen bezoekers, 70% van deze bezoekers zijn onder de 36 jaar. Echter onder de leeftijd van 18 t/m 24 is het percentage maar 16%. Kinderen en jongeren uit de buurt, bezoeken vooral SnowPlanet. Kinderen uit Amsterdam komen bijvoorbeeld wel naar SnowPlanet, maar dat is omdat ze dan met hun ouders meerijden of op kinderfeestjes. Dit terwijl SnowPlanet maar op 18 kilometer van Amsterdam ligt.

SnowPlanet wil altijd vernieuwen en zo veel mogelijk bezoekers trekken. Zoals eerder vermeldt, komen bezoekers vooral uit de directe buurt. SnowPlanet is de meest noordelijke skihal van Nederland en kan zich daarom richten op heel Noord-Holland. Uit bevindingen door SnowPlanet zelf, is het bereik onder Amsterdammers te laag. Dit in combinatie met de doelgroep die SnowPlanet hoofdzakelijk trekt, zijn studenten een logische doelgroep om te benaderen. Mijn individuele opdracht is dan ook een (marketingcommunicatie)plan op te zetten gericht op (studerende) jongeren in en om Amsterdam.
1.1.1           Probleemstelling
Hoe kan SnowPlanet meer (studerende) jongeren uit Amsterdam trekken?
1.2   Opzet
Amsterdam heeft heel veel studenten maar het is onmogelijk om deze allemaal in één keer te bereiken. Er moet dus gekeken naar de verschillende opties om het bereik onder studenten zo hoog mogelijk te krijgen. De mogelijkheden zijn divers; één van de opties is het adverteren in studentenblaadjes. Verder wil SnowPlanet de studenten actief benaderen door contact te zoeken met de verschillende studentenverenigingen binnen Amsterdam. De verenigingen moet verteld worden dat er speciale studentenavonden zijn, zodat zij hun leden weer enthousiast kunnen maken.
1.2.1          Horeca
Het benaderen van de horeca is hier ook een optie, de doelgroep van de horeca Amsterdam en dan vooral de nachthoreca, heeft gelijkenissen met de doelgroep van SnowPlanet. Het zou dus goed zijn om voor SnowPlanet ingangen te creëren in deze nachthoreca om de gasten te informeren over SnowPlanet. Een manier om dit te doen, is het ontstaan van een promoteam dat op avonden de horeca kan bezoeken en mensen warm kan maken voor de kou. Behalve in de horeca zou zo een team ook elders inzetbaar kunnen zijn.
1.3   Gewenste resultaat
Aan het einde van mijn stage wil ik al kunnen beginnen met het evalueren van de acties gericht op jongeren. Studentenverenigingen die benaderd zijn, moet dan al verschillende leden hebben gehad die SnowPlanet hebben bezocht. De studentenavond op donderdag moet dan ook een succes worden.

Verder zou het goed zijn als er dan inderdaad een SnowPlanet promoteam zou zijn gevormd. SnowPlanet heeft genoeg personeel om hier invulling aan te geven, een combinatie van mensen uit de horeca en mensen van de skischool zou bijvoorbeeld een prima promoteam kunnen vormen.